Genderneutrale iconen ontwerpen…
Makkelijker gezegd dan gedaan. Ik kreeg laatst de uitdaging na te denken over de bewegwijzering van een nieuw gebouw in de zorgsector. De architect had heel mooi bedacht om drie toiletten naast elkaar te maken. Eén voor de mannen, één voor de vrouwen en één voor de mindervalide mensen. Maar dit was voor de zorginstelling niet voldoende. Zij wilden graag dat mannen en vrouwen door dezelfde deur naar binnen gingen en dat de splitsing zich pas in de toiletruimte bevond. Je weet wel… genderneutraal en zo…
Tot ik de vraag stelde:
“Die mindervaliden die gebruik maken van het toilet, zijn dat alleen vrouwen of alleen mannen?”
~kri~kri~kri~ (…krekelgeluidjes…)
“Nee, de mindervaliden zijn zowel mannen als vrouwen.” Was het antwoord. “Zij gaan al sinds jaar en dag hetzelfde toilethokje in.”
“Interessant”, was mijn reactie. Dus stelde ik voor om de validen niet te discrimineren en voor hen ook één ruimte te ontwerpen. Sterker nog… waarom zouden validen en mindervaliden niet in één ruimte naar het toilet kunnen?
En zo werden drie toiletruimtes uiteindelijk één mooie ruimte waarbinnen vrouwen, kinderen en mannen met en zonder beperkingen netjes in verschillende hokjes konden worden gestopt.
En nu de iconen. Hoe maak je een icoon die slaat op iedereen?
~kra~kra~kra~ (…breinbreker…)
We moeten eerst dingen uitsluiten want een ontwerp is pas af als je niets meer kunt weghalen. Er ontstond een soort van briefing:
“Het mag geen poppetje zijn met een broek want sommige vrouwen en ook mannen dragen iets anders dan een broek. Dus geen herkenbare kleding. Niet groot en niet klein. Oh en het liefste niet staand dus ook niet zittend. Wat meteen ook de rolstoel uitsluit en ook krukken en dergelijke…”
Ineens had ik het antwoord… “Het wordt geen icoon van een mens.”
Waarop de suggestie kwam: “Dan een icoon van een toilet misschien? Maar dan geen urinoir en misschien met beugels ernaast?... of…”
“STOP!” riep ik.
Het antwoord was eigenlijk best simpel. ik stelde voor om het woord toilet te gebruiken.
~kri~kri~kri~ (…wederom krekelgeluidjes…)
“Maar hoe weten de mindervaliden dan dat zij ook daar terecht kunnen?” hoorde ik iemand terecht opmerken? En zo heb ik na veel vijven en zessen de volgende signing bedacht ;-)
het toilet >
Het woordje 'het' laat zien dat er geen alternatieven zijn en dat dit gewoon 'het' toilet is. Voor iedereen gelijk dus!